PSİKİYATRİST NAZİLE ARPACI, Sosyal Fobi, Panik Bozukluk, Uyku Sorunları, Travma Sonrası Stres Bozukluğu, Bipolar Duygudurum Bozuklukları, Şizofreni ve Diğer Psikotik Bozukluklar, Demans , Alzheimer (Bunama Hastalığı), Kişilik Bozuklukları, Yeme Bozuklukları

Cinsel işlev bozuklukları, Anksiyete Bozuklukları (Kaygı Bozuklukları), Depresyon, Öfke Kontrol Sorunları, Obsesif Kompulsif Bozukluk(Takıntı Hastalığı),

Cinsel Terapi(Cetad), Bireysel Terapi, Bilişsel Davranışçı Terapi, Kabul Kararlılık Terapisi, Kişiler Arası İlişkiler Terapisi, Emdr Tedavisi, Online Terapi, Psikofarmakolojik Yöntemler (İlaç Tedavileri),

Uyku Sorunları

Ürün Kategorileri

Uyku Sorunları

İnsan ömrünün ortalama üçte biri gibi oldukça büyük bir bölümünü kapsayan uyku, hem zihinsel hem de bedensel  sağlık için  oldukça gerekli ve önemli bir dönemdir. Uykuda her ne kadar beden pasif olsa da beyin aktif olarak çalışmaktadır .Vücudun hormonal dengesinin sağlanması , enerjinin düzenlenmesi, öğrenme , büyüme , gelişme  açısından aktif bir süreçtir. Bu bilgiler, uyku sağlığının önemini vurgulamaktadır.Hem bedensel ve ruhsal  hastalıkların uyku sorunlarına neden olduğu hem de uyku sorunlarının bedensel ve ruhsal hastalıklara zemin hazırladığı bilinmelidir.

Uykunun zamanlaması ve süresi kişisel farklılıklar göstermektedir. Her insanın uykusu zaman zaman bozulabilir. Bu durumlar uyku bozukluğu olarak değerlendirilmemelidir. Bu durum süreğen hale gelmişse bir psikiyatrist tarafından değerlendirilme gerekliliği vardır. Süreğen uyku bozukluğu yaşayan kişiler toplumda  oldukça sıktır (%10-15). Uyku sorunları maalesef ciddi işlev kaybına, ek hastalıklara , kazalara  neden olabilmektedir.
Pek çok farklı türde uyku ile ilişkili bozukluk bulunmaktadır. Bir kısmı uykuya dalma veya sürdürme güçlüğüne yol açarken, diğerleri gündüz aşırı uykululuğa neden olabilmektedir. Uykunun ritminin kayması durumu ile de sık karşılaşılmaktadır .

Uyku bozuklukları arasında en sık uykusuzluk ile karşılaşılmaktadır. Uykusuzluk, Uykuya dalamama, uykuyu sürdürememe ya da sabah erken uyanıp tekrar uykuya dalamama şikayetlerini içerebilir. Uykusuzluk şikayeti altta yatan bazı bedensel ve ruhsal hastalıklara bağlı olabileceği gibi uyku ile ilgili kurallara uymamakla da ilgili olabilir(uyku hıjyeni) .  Uykusuzluk şikayeti bir aydan daha uzun süredir devam ediyor (ortalama haftada 3 veya daha sık)  ve günlük işlevleri bozuyorsa uyku bozuklukları ile ilgilenen bir psikiyatriste  başvurmak gerekir. Hekiminiz tarafından öncelikli olarak detaylı bir klinik değerlendirme ile bu şikayete neden olabilecek bedensel ve ruhsal hastalıklar  değerlendirilir. BU değerlendirmeye göre gerekli  tedavi planlanmalıdır. Uykusuzlukta bazen sadece uykunun fizyolojisi ile ilgili bilgi verme ve uyku hijyeni (uyku sağlığı) eğitimi ile düzelme sağlanabilir. Ancak uyku hijyeni ile ilgili önlemler işe yaramadığında ilaç desteği gerekir.

Gündüzleri aşırı uykulu olma durumu da sık görülen uyku bozuklukları arasındadır. Psikiyatristiniz tarafından gerekli görülen durumlarda uyku laboratuvarı tarafından değerlendirme gerekebilir.

Uyku Sorunları