Kaygı da; mutluluk , üzüntü , şaşkınlık , öfke gibi yaşamımızda yeri olan , olması gereken doğal bir duygudur. Herkes günlük yaşam içinde değişik konularla ilgili kaygı duyabilir. Yetişmesi gereken bir iş, sınav, sağlık, para, çocuklar ve aileyle ilgili sorunlar birçok insanı kaygılandırabilir. Aslında kaygı, bir ölçüde bizim günlük sorunlarla baş edebilmemiz için hazırlıklı olmamızı, bir tehlike durumunda da hızlı karar verip kurtulmamızı sağlar. Normalde bu tür kaygı olması gereken bir kaygıdır ve baş edilebilir düzeydedir.
Kaygı Bozukluğu olan kişilerde ise “sürekli, aşırı ve durumla uygun olmayan bir kaygılanma durumu” söz konusudur. Bu durum kişinin günlük yaşamını olumsuz yönde etkiler ve hatta olağan yaşam etkinliklerini sürdürmesini engeller. Bu kişiler her durumda olası en kötü sonucu düşünürler, herşey kendi denetimlerinin dışındadır, belirsizlik vardır ve bu belirsizlikle başetmekte çok zorlanırlar. Kaygı bozukluğunda görülen aşırı endişe ve kaygı genellikle sağlık, aile, para ya da iş gibi günlük konularla ilgilidir. Denetlenemez nitelikte olan bu endişe hali en az son altı ay boyunca vardır ve gün boyunca sürer. Bu kişiler etrafındakiler tarafından evhamlı , endişeli olarak tanımlanırlar. Çoğu zaman kişi endişelerinin aşırı olduğunun farkındadır, ancak endişelenmelerini denetleyemezler ve bir türlü sakinleşemezler. Kaygı bozukluğunda , kaygıya bazı bedensel belirtiler eşlik edebilir. Bunlar, nedensiz yorgunluk, baş ve kas ağrıları, çarpıntı, terleme ,titreme , sıcak basması, sinirlilik,dikkat bozukluğu ve konsantrasyon güçlüğü, uykuya dalamama ve gece sık sık uyanma gibi fiziksel yakınmalardır.
Kaygı bozukluğu tedavi edilebilir bir hastalıktır. İlk yapılması gereken bir psikiyatri uzmanına başvurmaktır. İlk başvuruda kapsamlı bir psikiyatrik değerlendirmenin yanı sıra, bu belirtilerin herhangi bir fiziksel hastalıktan kaynaklanıp kaynaklanmadığını anlamak için bazı incelemeler yapılacaktır. Tanı konusunda netleştikten sonra gereken tedavilere psikiyatristiniz ile birlikte planlamanız gerekecektir. Gerekiyorsa ilaç tedavileri ve ilaç tedavilerinin yanı sıra kişiye özgü psikoterapi tekniklerinden uygun olan yöntemler tercih edilecektir. Bu yöntemlerden birinin ya da her iki tekniğin birlikte uygulanmasının etkin olduğu gösterilmiştir. Hangi tür tedavinin size uygun olabileceğine doktorunuzla birlikte karar vermek yerinde olacaktır. Bir kişi için uygun olan bir tedavi, diğeri için uygun olmayabilir.Tedavi gören hastaların çoğunluğu tedaviden ciddi oranda yarar görür.